Everything related to design and life delicacies…

Posts tagged “architecture

Actress Courtney Cox Malibu Residence | Celebrity Houses

 

According to Elle Décor, Courteney Cox wanted to be an architect before becoming an actress. She mainly chose this location in Malibu, California due to its privacy especially that her previous home, which she loved so much, was located at the same level of a public pool.

With this house she decided she wanted to go for a design totally different from the previous residence, she wanted it to look like a modern barn. Notice the open spaces, the bright ambience, the use of modern materials and others that are so natural that they take the house to a more timeless feel.

Cox hired architect Michael Kovac for the job alongside Trip Haenisch for the interior design.

“There was a good balance between Michael and Trip,” says Cox. “Michael is definitely more modern; Trip tried to make the house look like it had been here forever.” The result, she says, is “very simple, with bronzed-steel trim, white walls, and wood floors. Nothing too cluttered and not a lot of fancy details.”

 

 

(more…)


Bringing Nature Inside: Loft 24-7 São Paulo| Residential Design

This is a beautiful attempt at creating outdoor moods indoor. In this 250 sq. m loft, São Paulo-based architect Fernanda Marques was able to come up with an earthy and very natural ambiance within the residence’s interior, by using logs, limestone, rough stone, and the likes. Very simple, the use of the right materials and the right combination gave this loft the exquisite look.

 

For more information on the designer, you can check her website, hope you can read Portuguese though.


Minimal Sustainable Design in Australia | Residential Design

 

This project is an example of how a minimal and modern space design can be achieved to respect sustainability and eco standards. Crone Partners are the architects who designed this house located in Victoria, Melbourne, Australia.

Embracing the challenge of a relatively tight inner suburban location, and restrictive building envelope, the designers worked closely with the client to rationalize their “wish list” into a concise and deliverable brief. Little was lost in this process and even less in the translation to a finished home for the builder / client and their young family.

The house’s finely detailed bold rectilinear form is set back from the street amidst a carpet of natural ground cover. Entrance down the side of the house is made via a subtle path formed from old railway sleepers embedded into the ground. Whilst sitting comfortably in its street context proportionally, and with setbacks respectful of its neighboring properties, the view from the street confirms immediately that this house is quite different to those around it. The project is realized through a series of simple intersecting and overlapping rectangular forms. Each “box” represents a distinct portion of the overall program. A sleeping / study zone, a living zone, a garage / workshop, and cantilevered above all of this, a parents retreat, complete with its own living area and secluded outdoor terrace.

 

(more…)


The Park Hotel Hyderabad by SOM | Hotel Design

Skidmore Owings & Merrill designed the new flagship hotel for The Park Hotel Group: The Park Hotel Hyderabad. The project is 531,550-square-feet, with 270 rooms hotel with a modern, sustainable design yet respecting the local craft traditions.

The hotel is  well serviced with spas and restaurants, with space designs including materials reflecting Indian materials and crafts combined with the latest technologies to provide the best services for their clientele.

(more…)


The Alphabet Building | Architecture

This is a new project scheduled to be completed by 2012. This office building has its windows in the form of carved out alphabets. The project is designed by  Dutch architects MVRDV. Their description and details are listed below.

 

 

(more…)


Villa in Bryanston South Africa | Residential Design

This 4000 m2 property is located in Bryanston, South Africa , the beautiful villa is  designed by Nico Van Der Meulen. The splendor lies in its magnificent scale yet light impression, the transparency and horizontal span of its structure helps with that. This has to be one of the most residential villas with open spaces and amazing views surrounding it from every angle.

Upon entering through the gatehouse you look down the sloping driveway with several large cantilevers protruding from the building, some in rust, other areas clad with unfilled travertine, and an atrium behind a mentis grating screen.

Next to the front door a large reflective koi pond flows over a retaining wall next to the drive way, with an illuminated glass staircase behind a two story curtain wall in the background.  The lift shaft forms a strong vertical element finished in rust behind the pond. All of this is framed by a cantilevered concrete beam. The staircase behind the koi pond is a double glass construction, with lights between the two layers of glass. Above the lower garage a huge cantilevered structure hangs out, suspended by beams built into its roof.

The house was designed around three massive trees, one at the tennis court, and the other two on the east side of the house. The view from the hall towards the east is into one of these trees, framed by a large sliding window in the kitchen.

 

The kitchen, breakfast room and family room leads seamlessly through  wall to wall frameless sliding doors onto the patio, with the dining room situated behind the family room, sharing a fireplace with the family room.  When the doors are open, the family room, breakfast room, open and covered patio and kitchen becomes one large area. Parts of the dining room floor is glass, with a view down into the koi pond, and two huge lights from M Square are suspended over the dining room table.

(more…)


Luxury Villa in South Africa | Residential Design

Designed by South African firm Design Partnership, this beautiful villa is located in Johannesburg, South Africa.I am particularly interested in the interior of this project, the colors, furnishing and beautiful spaces. The staircase as you will see is a sculpture in its own. Its obvious grey tones are the trend now, after being exclusive to showrooms and shops, people are choosing grey as the main color for their residences.

 

 

(more…)


BIG to Design Mosque & Islamic Center in Albania

These breathtaking images are of a mosque, cultural center, and museum to be built in Tirana, Albania. The competition was won by Danish architects Bjarke Ingels Group in collaboration with Martha Schwartz Landscape, Buro Happold , Speirs & Major, Lutzenberger & Lutzenberger, and Global Cultural Asset Management.

I know it feels a bit ironic that a Danish firm wins the competition especially with some Muslims  boycotting them for the 2009 incident.

This specific area in Albania has been going through a restoration phase where all three major faiths that co-exist are getting new buildings, an idea I personally believe is wonderful. The images of this mosque give the impression of holiness just at the sight, the details, the fluidity of the buildings, the translucent nature of the buildings are just amazing.

The mosque will accommodate 1000 worshipers for daily prayers, with the ability to open up to the courtyards and plaza and accommodate up to 10,000 people on special ceremonies and holidays.

(more…)


Leaning Tower of Pisa Now 50cm Straighter

 

The Leaning Tower of Pisa was declared a UNESCO World Heritage Site back in 1987, serious efforts to stabilize the monument were taken. The tower was originally constructed over a period of 199 years (1173-1372) and since then was tilting 1mm for every year. The project of restoring the Pisa Tower has been ongoing for the past 20 years, and now it is open to the public scaffolding-free.

The project cost around €27m  and has lessened the tilt by 50cm, making it straighter, yet still with its famous lean. It now stands at 56meters tall at its highest point.

WAN


Open Box House : An Architectural Marvel by A-Cero

 

Architectural icon after the other, A-Cero never refrain from keeping us in awe with the amazing sculptural designs they present. I am really impressed recently with Spanish designers and their works.

The design impact of this Open Box House, as they named it, can not be missed, the open spaces, the minimal use of colors yet strong volumes are what characterized it.  The residence is located on the outskirts of Madrid, Spain and the design is inspired by Spanish sculptor Jorge Oteiza.

The interior spaces are overlapping and overlooking each other. A large mirrored partition serves as a background for a long fireplace, a glass bridge hangs over the living area and is adjacent to a large bookcase.

Natural light is plenty, tiles used are large grey ceramic tiles, furniture used is mainly from Fendi Casa. In the photo above you can see the Elisa chairs by Fendi Casa and the Canova console in black lacquer finish. The sofa is called Domino, also by Fendi Casa.

 

 

(more…)