Everything related to design and life delicacies…

The Alphabet Building | Architecture


This is a new project scheduled to be completed by 2012. This office building has its windows in the form of carved out alphabets. The project is designed by  Dutch architects MVRDV. Their description and details are listed below.

 

 

 

Via Dezeen

Amsterdam based project development corporation NIC started sale of the MVRDV designed Alphabet building. In Amsterdam small and mid-size creative companies have trouble finding suitable office space. The Alphabet building communicates through a clear exterior design which reveals on the East façade the house number and at the main façade the extension for each company, a letter of the alphabet. The interior is highly flexible and completed with a rough and pure finishing. The 3200m2 creative industry building will be completed in 2012 according to high energy efficiency standards.

The creative industry has seemingly unrealistic demands when it comes to office locations: a incubator of creative ideas which is spacious and inspiring with a differentiating design at a great location with car access. The Alphabet building in the Amsterdam port refurbishment Minervahaven unites all these qualities. The former port is currently refurbished to become a creative hub.

The building is on a relatively small site of 30 x 30 meters and consists of a transparent plinth with a compact office block on top. Behind each letter of the façade the building offers a flexible unit of 128m2, the units can be sold independently or as a series of letters. Design studio Thonik will occupy the top floor or the letters A to F. As it was impossible to put the entire alphabet on the façade the letters I and Q are missing: the IQ is inside the building.

The interior finishing follows the demand of creative companies, large loft like spaces with a rough finishing: no double ceilings, exposed materials such as concrete, aluminum and steel. A number of sustainable technologies give the building an excellent energy profile. Parking is located inside the plinth, circulation and spacious outside areas at the back of the building.

For more projects by  MVRDV, check their website. [Link]

Advertisements

One response

  1. khamees

    great design but some letters are missing 😛

    May 23, 2011 at 9:55 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s